Google Search

Thursday, August 12, 2010

Belinja Flakes for order

My new product. Belinja flakes diperbuat daripada belinja, madu, kismis, butter, some cherries. Rasanya sedikit pahit sape yang pernah makan keropok belinja tau le mcmana rasanya tetapi ..... manis kira pahit2 manis coz ade madu dan berlemak sebab ade butter. Yummy. Cuba sekali pasti nak lagi .... believe me ...

Sunday, August 8, 2010

Kuih raya 2010

Kuih raya for order, kindly email me nuha.mih@gmail.com or sms me 019 2865353. My last year's advertisement http://redmummy.com/2009/08/28/nuha-delights-big-promotion/, Alhamdullillah, arising from the advertisement in redmummy, I have received overwhelming orders from beloved customers eventhough karipap mini lemau (change supplier but the new supplier pulak hampeh). Kesian sesapa yg order last year. But now I changed it to my older supplier. Insyaallah all in order !

 

Sunday, June 27, 2010

Chocolate Chip Cookies - resepi from Chef Fauziah

 































Anak2 especially Izzat dah bising .. dah lama ummi tak buat cookies. Izzat teringin nak makan. So godek2 emm bahan2 semua cukup. Ajak Nuha tolong buat cookies, laju je dia. Sampai nak solat zohor pun dia bising .... "ummi kata nak buat tutis (cookies/pelat kan), cepatlah ummi, NYA nak makan tutis, NYA dah lapar ni" (betapa jauh bezanya nama Nuha dan NYA, NYA adalah panggilan namanya sendiri ikut pelat dia). Even Izzat pun bising kata lapar padahal baru pukul 2.30pm, kira baru lepas makan nasi. Dia kata dia lapar cookies.




















1st batch, fresh from the oven, pantang sejuk sikit, ngap-ngap....ta da tinggal 2 ketul dari 35 ketul sebelumnya. Lepas tu bising ... sedap ummi, emm sedap kukis ummi masak.

Ini adalah resepi dari Chef Fauziah bersama petua2 dan cara2 bagi kukis ni nampak cantik dan tentu sekali sedap. Now alhamdullilah, tak malu bertanya .... dah tau how to bake/make crispy/crunchy cookies and the very best ingredients. Insyallah, dah boleh amik order untuk raya nanti. Kali ni dah tahu mcmana nak kekalkan kecrunchyan nya ... raya lepas cepat betul lembut (tak crunchy) bila the cookies simpan lama skit ie seminggu dua.

############################################################

Ini pulak our lauk for lunch, simple tapi also kids say sedap ummi masak coz ade air asam n keli bakar + keli sambal (fav. Ismat).
















Air asam, bahan2 : cabai burung, belacan, bunga kantan skit, all blend hancur, potong dadu tomato & bawang, masukan air asam jawe, skit gula + garam ... emm sedap nye !!!
















Bayam masak lemak putih. Campak2 je bahan2 dia.


















Keli sambal, dlm gambor ni tinggal 2 ketul je kepala n ekor save for dinner.Itu pun sambal dia masih berbaki, nak guna time masak nasi goreng pagi esok for bekalan sekolah anak.

















Tembikai yang tak manis pun ... bukan makan lepas nasi, makan time anak2 tak sabor nak tunggu lauk yg lain masak.Lagi pun sunnah nabi, makan buah sebelum makan heavy (kira nasi letu utk kita org melayu ni).

TQ.

Saturday, June 26, 2010

Kelas Biskut Raya



Attended this class end-May10. Cikgunya Chef Fauziah. Learned about 10 cookies. Insyaallah, with her guide and her huge knowledge about how to bake the cookies effectively ... I will do at my best. Maklum le bulan puasa dah nak dekat, its time to do a cookies sample for customer to order their kuih raya.




Orang yang ada oven besar boleh le buat banyak2 sekali masak ... berbaloi.



Petangnya pulak belajar buat apam dan kek kukus


yang belum masak

ta da ... mengancam kan ... 
 

coklat kukus



ni pulak kek kukus/lapis masam manis .... I don't like, masam sangat !

Thursday, June 3, 2010

Cup Cakes for Friend

Making these cup cakes for Rania which is my husband's friend daughter as our buah tangan aka present lah !
Sorry, pic not sooo clear too much flashing kot!















































Sunday, May 23, 2010

American Chocolate & Chocolate Moist

Went to learn these cakes from Kak Nor, let d photo do the talking lah !


Belum masak pun teman dah terliur kan!
Fresh from d oven, now process for topping/fudged ...


La la la ... udoh siap !Senang je buatnya, pas ni to those nak order boleh le ... but I need to try few times before take order from you all !

American Chocolate ... also fresh from d oven, waiting to wearing its cloth.


D process of melting chocolate + evaporated milk
Saip sudah ! got rosses some more, tapi masih belum pandai buat tangan kekerasan susah mau dapat !

cupcake decorating tips

There was an error in this gadget

Amazon SearchBox

Amazon Contextual Product Ads