Google Search

Sunday, June 27, 2010

Chocolate Chip Cookies - resepi from Chef Fauziah

 































Anak2 especially Izzat dah bising .. dah lama ummi tak buat cookies. Izzat teringin nak makan. So godek2 emm bahan2 semua cukup. Ajak Nuha tolong buat cookies, laju je dia. Sampai nak solat zohor pun dia bising .... "ummi kata nak buat tutis (cookies/pelat kan), cepatlah ummi, NYA nak makan tutis, NYA dah lapar ni" (betapa jauh bezanya nama Nuha dan NYA, NYA adalah panggilan namanya sendiri ikut pelat dia). Even Izzat pun bising kata lapar padahal baru pukul 2.30pm, kira baru lepas makan nasi. Dia kata dia lapar cookies.




















1st batch, fresh from the oven, pantang sejuk sikit, ngap-ngap....ta da tinggal 2 ketul dari 35 ketul sebelumnya. Lepas tu bising ... sedap ummi, emm sedap kukis ummi masak.

Ini adalah resepi dari Chef Fauziah bersama petua2 dan cara2 bagi kukis ni nampak cantik dan tentu sekali sedap. Now alhamdullilah, tak malu bertanya .... dah tau how to bake/make crispy/crunchy cookies and the very best ingredients. Insyallah, dah boleh amik order untuk raya nanti. Kali ni dah tahu mcmana nak kekalkan kecrunchyan nya ... raya lepas cepat betul lembut (tak crunchy) bila the cookies simpan lama skit ie seminggu dua.

############################################################

Ini pulak our lauk for lunch, simple tapi also kids say sedap ummi masak coz ade air asam n keli bakar + keli sambal (fav. Ismat).
















Air asam, bahan2 : cabai burung, belacan, bunga kantan skit, all blend hancur, potong dadu tomato & bawang, masukan air asam jawe, skit gula + garam ... emm sedap nye !!!
















Bayam masak lemak putih. Campak2 je bahan2 dia.


















Keli sambal, dlm gambor ni tinggal 2 ketul je kepala n ekor save for dinner.Itu pun sambal dia masih berbaki, nak guna time masak nasi goreng pagi esok for bekalan sekolah anak.

















Tembikai yang tak manis pun ... bukan makan lepas nasi, makan time anak2 tak sabor nak tunggu lauk yg lain masak.Lagi pun sunnah nabi, makan buah sebelum makan heavy (kira nasi letu utk kita org melayu ni).

TQ.

1 comment:

Hilmi & Faeizah said...

akak dah letak dah link kat blog saya..

akak tolong letak link
http://faizah.lot.my kat blog2 akak ye..thanks kak

cupcake decorating tips

There was an error in this gadget

Amazon SearchBox

Amazon Contextual Product Ads