Google Search

Monday, August 13, 2012

Kuih Traditional : Kuih Bangkit aka Kuih Bakar

Bismillah & As Salam,
Ni lah dia kuih kegemaran sejak zaman berzaman.
Dari baby ke usia tua pun suka kuih ni.
Baik yg bergigi dan tak de gigi pun blh makan
Kuih bangkit atau kuih bakar kata org Perak.
Melt di dalam mulut seolah2 ade susu je tapi bahan2 dia tak de kena mengena dgn tenusu wpun ia berwarna putih sesuci kain kapas.
Bahannye : Tepung dijemur dan digoreng supaya dia ringan dan
tahan selama 6 bulan tanpa bahan pengawet.
Gula pun dijemur (tu yang bila ujan atau cuaca dah gelap, cepat2 selamatkan bahan2 berharga ni daripada angkat kain, he he he)
Sedikit santan dan Lain2 (saya pun tak berapa pasti bhn apa lagi yg mak buat sbb saya tukar tengok)

Moh nengok the making of kuih bakar !
Terapan ikut acuan oleh mak saya !

Proses memindah kan ke dlm dulang oleh ayah saya yg dok kat Kg Serkai Jadi, Tronoh !

Udoh le masok komey oi, naik gebu je wpun tak pakai apa2 bhn penaik.
See, kalo org dah "expert" insyaAllah dipermudahkan oleh Allah tambah pulak sblm masak, blh lagi tadarus/solat sunat/berzikrullah
Seputih kapas !

Tadaa ! Ready to SELL !

Tgk betul2 dlm lemari tu nampak tak warna pink - rekues oleh customer saya.
Botol kecik (RM17/50pcs) dan botol besar (RM34.00)

Juga sedia mengambil tempahan untuk borong (min 15 balang)
atau
Untuk hantaran, meh nengok bawah ni customed baked for hantaran

Untuk doorgift pun boleh !


No comments:

cupcake decorating tips

There was an error in this gadget

Amazon SearchBox

Amazon Contextual Product Ads